Klubben

En historisk tillbakablick på Labradorklubben Värmlands historia

En tillbakablick på Labradorklubben Värmland/Örebros historia

LRK Värmland-Örebros plusgironr 

52 05 44 – 8

Bli medlem i Labrador Retrieverklubben

För att bli medlem i Labradorklubben, gå in på Svenska Labradorklubbens hemsida. Väl framme på Labradorklubbens hemsida länkas du vidare till SKKs sida för medlemsregistrering. Är du bosatt i vår region Värmland/Örebro blir du automatiskt medlem i vår region.

Klubbens mailadress och Facebooksida

lrk_varmland@hotmail.com

Labradorklubben Värmland

Scanner och Apportkastare

Klubben har en apportkastare och en scanner. Bägge kan lånas ut till våa medlemmar mot en depositionsavgift om 500kr/st. Depositionsavgiften återfås vid återlämnandet . Ammunition ingår inte vid lån av apportkastaren! 

Kontakta Ulrica Samuelsson 070-538 21 11 om du vill låna.

Historik

Regionens första styrelsemöte hölls i Deje den 3:e oktober 1993. Man bildade då en interimsstyrelse som skulle sitta fram till det första årsmöte i februari 1994. Vår första ordförande var Torbjörn Hällqvist kennel Rocksteady. Andra kända namn som var med och startade upp allt är Bibbi Hammer Eagle’s kennel, Meta Tolfsson-Gustavsson Mylabs kennel, Ulla Bergqvist Purple Shadows kennel, Annika Fernlöf och Anders Olofsson.

Den första utställningen hölls den 12/3 1994 i Totohallen på Färjestad. Utställningen, som var en Drive In, drog 156 hundar varav 21 var labradorer. Den följdes upp redan några månader senare med den första Rottnerosutställningen den 3/7, dagen efter SSRKs sommarutställning. Domare var Pamela Svensson från Trendmaker’s Kennel och det kom 25 labbar.

Under det första verksamhetsåret hade man också 3 jakt-träffar samt en aktivitetsdag med möjlighet att prova på apportering och ringträning.

Även 1995 blev det en Drive In utställning men denna gång i Deje. I Rottnerosparken dömde detta år Mrs. Edith Ingram. Det blev en aktivitetsdag på hösten och det hölls även viltspårkurs och apporteringskurs.

Under åren har det sedan hållits Drive In utställningar, aktivitetsdagar med allt från tipspromenader till ”prova på-aktiviteter”, föreläsningar, veterinärkvällar, inofficiella och officiella b- jaktprov, Working Test, ringträningar, prova-på-dagar och olika kurser i bl.a lydnad, viltspår och apportering. Under senare år har vi även haft en hel del samträningar i apportering.

Sommar utställningen i Rottneros har hunnit bli en riktig tradition som 2008 firade 15-årsjubileum. Det är en inofficiell utställning där kända svenska men även utländska labradoruppfödare bjuds in att döma. Vid tre tillfällen har Rottnerosutställningen varit ett officiellt arrangemang eftersom vi i Värmland då fått nöjet att arrangera LRK’s Club Show.

Första gången var 2002 och då dömde Mr. Leslie Brabban (Cambremer)och Mr. David Craig (Davricard). Senast var 2007 då Mrs Penny Carpanini (Carpenny) och Mr. Gary Johnson (Cremino) dömde.

2012 arrangerades utställningen på Skutberget.

2013 flyttade vi utställningen till Hagudden där vi samtidigt firade klubben 20 år.

Efter Hagudden, har vi haft vår årliga utställning ibland annat Torntorp, 4H-gården i Karlstad samt Sunne.

Domare under åren har varit:

1994 Pamela Svensson – Trendmaker´s

1995 Mrs. Edith Ingram – Edgeley

1996 Yonne Westerlund – Smart Fellow´s

1997 Gerd Hansen – Cha´s

1998 Inger Fransson – Highstones

1999 Jan Roger Sauge – Mambrinos

2000 Birgitta Wiklund – Gentle Gilberts

2001 Jan-Erik Ek – Thornbreaker´s

2002 Leslie Brabban – Cambremer och David Craig – Davricard

2003 Lili Lagerqvist – Willows

2004 Annika Berntsson – Berntsson´s

2005 Lotta Larsson – O’Sofinas

2006 Torunn Soerbye – Mementos

2007 Clubshow Penny Carpanini- Carpenny & Gary Johnson – Cremino

2008 Marianne Boberg – Bobdog’s

2009 Susanne Rehlin – Musical’s

2010 Lotta Karlsson – Cassatas

2011 Rickard Stenqvist – Catechism

2012 Bibbi Hammer – Eagles

2013 Jane Edvinsson

2014 Åsa Iletorp – Ingmos

2015 Kristina Berghänel – Grinnerås

2016 Inställd pga för få anmälda

2017 Clubshow Jane Rawlinson – Halshimoors kennel & Shaun Williamson – Sharouns kennel för mer info om clubshowen  >>

2018 Inställd pga för få anmälda

2019 Inställd pga för få anmälda

2020 Pandemi Covid 19

2021 Katarina Ingeloff-Grottbjörnens kennel

2022 Richard Stenqvist–Kennel Catechism

2023 Katarina Ramberg-Kroppsmarkens kennel

I september 2003 firade regionen sitt 10-års jubileum med utställning och apporteringstest i Sunne. Extra roligt var det givetvis att utställningen dömdes av Bibbi Hammer och apporteringen av Anna-Lena Strömberg eftersom båda två var med när allt startade hösten 1993. Vi korade BIS vuxen, BIS valp, Bästa apportör och bästa Dual hund. 

Den 25 augusti 2013 firade vi i Labradorklubben Region Värmland 20-årsjubileum genom att ordna en inofficiell utställning och ett prova-på workingtest. Vi höll till på Hagudden i Kil och vädergudarna visade sej från sin bästa sida och bjöd på sol. Utställningen dömdes av Jane Edvinsson och vi hade 47 anmälda labradorer varav 9 valpar, 10 hanar, 27 tikar, en avelsklass och 3 uppfödarklasser. Prova-på-workingtestet bestod av tre rutor där deltagarna fick testa markering, sök och dirigering. Många taggade och trevliga ekipage som med glädje och härlig inställning satte siktet på utmaningarna. Många ekipage testade detta för första gången vilket vi tycker var extra roligt.

Hösten 2006 arrangerades för första gången ett mästerskap även i viltspår vilket sedan har återkommit så gott som varje år och från år 2010 ersättes det  av ett officiellt viltspårprov med lite högre svårighetgrad.

I april 2007 hölls vårt första officiella jaktprov öppet för samtliga retrieverraser. Anita Norrblom dömde 10 hundar på Familjen Orrlinds marker i Niklasdamm utanför Kristinehamn. Hösten 2008 arrangerade vi även ett officiellt fullprov i de underbara markerna kring Ransjön. Dömde gjorde Monica Andersson och Leif Gustavsson.

Ett annat mycket populärt arrangemang var vår LabradorCamp som genomfördes på Ransbergs Herrgård under flera år med början 2008. Instruktörerna har varit både från Sverige och England och deltagarna har inte bara kommit från Värmland och Sverige.