Reportage: Samträning i Arvika/Eda

Publicerad den:11 december 2021
By LRK Värmland-Örebro

Henry från Karlstad och Emma med mamma Elisabeth från Arvika med hundar, kom till Orrleken och Labelle trots hala vägar. Efter labbe-lek och människoprat så fick Emma följa med Henry och lägga viltspår. Vi pratade klövar och nötblod. Dessutom gick vi igenom hur man börjar med ett spår. Och givetvis hade vi ett längre prat om spårlinor och selar. Spåret låg till sig och vi pratade nosework under tiden. Och mer hundprat och labbeprat och… Sedan var det dags för Emma med hund att gå spåret. En liten tvekande start (och vem skulle inte ha det på sitt första viltspår?) kom motorn igång och klöven funnen efter ca 450 m. Succé!

Sedan var det prova på nosework. Eukalyptus introducerades med våffla som godis. Och givetvis fattar en labbe galoppen direkt när godis är inblandat. Snart var det fem kartonger som genomsöktes för att finna dosan med doften. Stora svårigheten var att låta hunden leta själv och inte styra som förare. Som avslutning fick Tassa och Henry söka efter doft gömd. Behöver det tilläggas att det inte var några problem?

En härlig adventslördag med trevliga hundar och människor. Ber om ursäkt att jag glömde fikastunden… Stort tack för att ni kom! Ylva, Labradorklubben Värmland-Örebro