Reportage ”Prova på”-dag

Publicerad den:24 oktober 2021
By LRK Värmland-Örebro

Labradorklubben Värmland-Örebro hade 24/10 en ”prova-på”-dag på Villingsbergs skjutbana. Längre reportage kommer i nästa Labradoren men nedan hittar ni en kortare sammanfattning.

”Prova på”-dagen började med presentation av deltagarna och givetvis hundsnack innan vi drog i gång viltspår för de som ville prova. Först ett släpspår och sedan ett blodspår. Därefter var det apporteringsträning. Vi tränade på att stå raka vid kommandot ut (förare, inte hund) efter att en kvackande apportkastare ca 25 m bort retat synen hos väntande labbe. Och att inte ha för bråttom som förare att plocka apporten för snabbt från otränade hundar – utan få dem att med glädje komma ända fram till föraren och visa bytet. Det tog inte mer än några få apporter innan polletten trillade ner och föraren fick mycket bättre kontakt med sin hund. Sist ut var utställningsträning. Utställning innebär ju bl a att hunden ska kunna stå snyggt still och bli genomgången av domaren inklusive visa tänder. Så vi tränade på att få labben att stå still. En svår uppgift för glada och sociala labbar! Sammanfattningsvis en rolig dag med många trevliga hundar med förare. Tack för att ni kom! Ylva Gavell Söderström och Annelie Claesson Labradorklubben Värmland-Örebro.